TEKERLEKLİ SANDALYE RAMPASI

ENGELLİ RAMPASI

Engelli rampası ya da tekerlekli sandalye rampası olarak bilinen eğimli düzleme sahip yapılar merdivenlere ek veyahut merdivenlerden bağımsız olarak da inşaa edilebilirler.

Doğru bilinen yanlışlardan olan bu rampaların sadece engelli bireyler için yapıldığıdır. Halbuki bu rampalar yük arabaları, akülü arabalar, pazar arabaları, ambulans sedyeleri, çocuk arabaları ve bunun gibi daha bir çok örnek verebileceğimiz durumlar için gerekmektedir. Kısacası tekerlekli nesnelerin kot farkı bulunan alanlar arasında rahatlıkla ulaşımını ve gezinmesini sağlamayı amaçlar.

Erişe bilirlik rampası da diyebileceğimiz bu eğimli düzlemler yani yaygın adı ile engelli rampaları sabit, yarı sabit ve taşınabilir olarak üç sınıfa ayırabiliriz. Sabit tekerlekli sandalye rampaları, yerine montaj edildikten sonra hareket ettirilemeyen kaynaklanmış ya da cıvatalar ile sabitlenmiş rampalar diyebiliriz. Yarı sabit rampalarda ise durum biraz farklı. Bu tür rampalar bir kenarından ya da köşesinden sabitlenmiş olup yer işgali yapmasın diye bir tarafına katlanabilen rampalardır. Portatif yani taşınabilir rampalar ise genellikle hafif malzemelerden imal edilirler. Alüminyum, plastik, demir ve daha birçok malzemeden imal edilebilmektedirler. İhtiyacınız olduğunda yanınızda alıp götürebileceğiniz rampalardır. Rampalar iç ortamlarda kullanılabileceği gibi dış ortamlarda da kullanılabilir. Soğuk havalar için kayganlık ve don oluşumlarına çok dikkat edilmelidir.

Ülkemizde bir çok yerdeki uygulamalarda yapımları gelişi güzel olsa da bu rampaların ölçülendirilmesi tüm dünyada belirli standartlara bağlanmıştır. Engelli rampası eğimi ne kadar düşük olur ise o kadar rahat ulaşıma imkan sağlar.

Rampalarda aranan eğim açısı düştükçe rampanın kapladığı yer miktarı artar bu nedenle yer sıkıntısı yaşanan durumlarda merdiven tırmanıcılar, asansörler yada liftler kullanılabilir.